(91) Artisau-ingurunea, Idiazabal gaztaren mikrobiotaren gakoa.

Gorka Santamarina Garcia1, Gustavo Amores Olazagirre2, Mailo Virto Lekuona2
1Lactiker Ikerketa Taldea, Elikagaien Teknologia arloa, Euskal Herriko Unibertsitatea (UPV/EHU), 2Lactiker Ikerketa Taldea, Biokimika eta Biologia Molekularra saila, Euskal Herriko Unibertsitatea (UPV/EHU)

Laburpena

Ikerketa ugarik frogatu dute bakterio-komunitateek ardi-esne gordineko gazten kalitatean eta segurtasunean duten eragina, baina ez dira zehatz-mehatz ebaluatu tartean dauden mikrobio-iturri guztiak. Ikerketa honek, Idiazabal gazta adibide gisa erabiliz, esne gordinaren, gazuraren eta gaztaren mikrobiotan artisau-gaztandegien inguruak eta praktikek duten eragina aztertu zuen metagenomika bidez. Emaitzek 1.300 bakterio-genero eta 3.400 espezie baino gehiago erakutsi zituzten. Hala ere, pentsu komertziala eta titiburuaren gainazala izan ziren esne gordinaren mikrobiotaren iturri nagusiak; eta gatzagia, berriz, gazuraren eta gaztaren mikrobiotaren iturri nagusia zen. Ondorioz, artisau-inguruneak gaztaren mikrobiotan, kalitatean eta segurtasunean funtsezko papera jokatzen duela ondorioztatu zen.

Gako-hitzak: Ardi-esne gordinezko gazta, Mikrobiota, Metagenomika