(45) Barazki-eskabetxeetan berrikuntza kombucha-ozpinen bidez

Iranzu Zalba Larruy1, Ane Fernández Gómez1, Berta Seco López1, Miren Kizkitza Insausti Barrenechea1, Idoya Fernández Pan1
1Agronomia, Bioteknologia eta Elikadura Saila, NUP

Laburpena

Azken urteotan, jaki hartzituak joera gastronomiko garrantzitsua bilakatu dira. Testuinguru honetan, lan honen helburua kombucha-ozpina barazki-eskabetxe berritzaileak egiteko alternatiba gisa aztertzea izan da. Bai maka eta jengibre, zein mugurdi eta rooibos infusioekin kombucha-ozpinak egitea lortu zen, azenario barazki eskabetxeetan likido estalgarri gisa erabili zirenak. Prozesu horretan azenarioen irmotasuna murriztu eta likido estalgarrien pH-a arinki igo zen. Azenario barazki eskabetxeak zapore konplexua eta infusioen berezko ukituak bereganatu zituzten. Lortutako emaitzen bidez, kombuchaozpina barazki-eskabetxe berritzaileak egiteko alternatiba gisa balioztatu zen.

Gako-hitzak: barazki-eskabetxeak, kombucha, hartzidura, ozpina, joera, gastronomia